A homeopátiáról

A homeopátia gondolata szinte egyidős a gyógyítás történetével

Hippokratesztől származik az a megállapítás, hogy „Ugyanazok a dolgok amelyek a betegségeket okozzák, meg is gyógyítják azt.”

Samuel Hahnemann  (1755-1843) német orvos-gyógyszerész-vegyész nevéhez fűződik a homeopátia rendszerbe foglalása és széles körű terjesztése.

A világon mintegy félmilliárd ember használja a homeopátiát, és félmillió orvos választja elsődleges terápiaként.

Magyarországon a hatályos rendeletek és a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása alapján a homeopátiás gyógyítást orvosok végzik, a működési engedély kiadásához valamilyen szakorvosi vizsga megléte is szükséges.

Minden élő szervezet belső harmóniájának megtartására törekszik. A beteg és az egészséges szervezet az egyensúly fenntartásának képességében különböznek egymástól. A betegségek létrejöttében szerepet játszik az egyén alkata, pszichikai érzékenysége, az adott betegség iránti fogékonysága és a környezeti hatások.

A homeopátia önálló gyógyítási rendszer, az egyetemes orvoslás integrált része. A szervezet öngyógyító rendszereit aktiváló, regulációs terápia. A beteg panaszaiban nem a betegségre jellemző tipikus, hanem a betegre jellemző egyéni tulajdonságokra helyezi a hangsúlyt, mert ezek a beteg egyedi reakció módját tükrözik.

A személyre szabott terápiához nagyon részletes a megszokott orvosi kikérdezést mind idejében, mind mélységében messze meghaladó esetfelvételre van szükség.